dijous, 11 de febrer del 2016

DETERMINACIÓ DE LA COMPOSICIÓ DE LA LLET (CASEÏNA, ALTRES PROTEÏNES, MIDÓ I GLÚCIDS REDUCTORS, PRESÈNCIA DE LÍPIDS)

Determinació de la llet

La llet conté vitamines, minerals, proteïnes, glúcids i lípids.
En aquesta pràctica identificarem tots aquests components i per tant serà un resum de totes les pràctiques d'identificació que hem realitzat al llarg del curs.


1.Determinació de la caseïna
La caseïna és una proteïna conjugada del tipus fosfoproteïna que se separa de la llet per acidificació i forma una massa blanca. Les fosfoproteïnes són un grup de proteïnes que es troben químicament unides a àcid fosfòric. La caseïna representa entre 77 i el 82% de les proteïnes presents a la llet. Aquesta proteïna presenta una baixa solubilitat (pH 4,6). En la primera part del experiment aïllareu la caseïna.

1- Afegim 200ml de llet en un vas de precipitats i l'escalfem fins 40 graus aproximadament.
2- El treiem del foc i afegim gota a gota àcid acètic (1ml d'àcid acètic glacial en 10 ml d'aigua destil.lada) amb un comptagotes. Agitem amb una vareta de vidre fins que acabi de precipitar tota la caseïna. (No afegir massa àcid acètic)

1                                           2


3- Separem la caseïna amb l'ajuda d'una espàtula i la posem en un vidre de rellotge. I posem-lo assecar en la placa calenta.
4- Afegim immediatament en el líquid que ens ha quedat 4 gr de carbonat de calci en pols. L'agitem al llarg d'uns minuts i el guardem per la següent part. Això és el sèrum de la llet.
5- Quan la caseïna hagi perdut l'aigua calculem el percentatge de caseïna aïllada sabent que la densitat de la llet és 1,03 g/ml.



5                                                  






                                                                   4

  4









2-Determinació d'altres proteïnes
Determinem la presència d'altres proteïnes en l'extracte (sèrum) de la pràctica anterior mitjançant la prova de Biuret. 
- 2ml de sèrum 
- 2ml d'hidròxid de sodi
- 5 gotes de sulfat de coure 









3- Determinació de midó i glúcids reductors
1.Determinem si la llet conté midó en el producte que hem extret (sèrum) de la pràctica anterior. 
2.Determinar la presència de glúcids reductors. 
- Petita quantitat de sèrum + lugol 
- Sudan III 























4- Determinació de la presència de lípids:
1.Determinem la presència de lípids de la llet en un tub d'assaig amb 2ml de llet. 
2.Al final afegim 1ml d'HCL al 50% al tub d'assaig anterior i l'escalfem suaument, finalment anotem els resultats que observem.
3.Provem-lo també amb el sèrum de la llet de la pràctica 1. 

- 2ml fehling A/B 







TAULA AMB ELS RESULTATS



















1 comentari: